Problemes legals: contractes de software
La constant evolució de les tecnologies de la informació, així com la major activitat de petits i mitjans emprenedors que, sense coneixements tècnics, basen el seu projecte en entorns TIC, fa que últimament al despatx, ens haguem trobat amb un augment dels conflictes relacionats amb contractes de software o similars (Apps).
El que sol començar en una situació de bon ambient i ganes d’avançar per les dues parts, si les coses es torcen, pot acabar en visita a l’advocat (requeriments, burofax, demandes, etc…). El model sempre sol ser el mateix: el client considera que el proveïdor no ha complert les seves obligacions (qualitat del desenvolupament o del treball, terminis) i el proveïdor sol defensar-se argumentant que el client no ha complert amb la seva part (lliurament de materials, pagaments…).
I quan s’arriba a l’advocat què? En el millor dels casos ens trobem amb un pressupost, no un contracte de software, subjecte a unes clàusules tipus, no negociades i que deixen molt en l’aire, les obligacions de les parts, la qual cosa implica l’inici d’un busseig en correus electrònics entre client i proveïdor per tractar d’esclarir la pel·lícula que ha portat a aquesta situació. La falta de signatura del contracte de software fa molt complicat començar a estirar del fil.
Davant aquesta situació, van uns consells tant per a clients com a proveïdors:
Regla d’or: signar un contracte de software, et pot fer estalviar molts diners en el futur.
Què han de contenir els contractes de software?
1. Deixeu molt clares les fases de desenvolupament del projecte. Quines fites compleixen cada fase i sobretot, i això especialment, com es considera formalment acceptada i complerta una fase. Sol passar que mentre el desenvolupador dóna per conclosa una fase per actes o emails informals del client, aquest desenvolupador segueix amb el seu treball i quan el client es “desperta” i demana modificacions sobre una fase tancada per al desenvolupador, això suposa un important obstacle al projecte.
2. Definiu terminis i formes de pagament. El contracte de software ha de definir quan han d’emetre’s les factures (normalment coincideixen amb el compliment de fites).
3. Què passa amb la propietat intel·lectual? Negocieu i definiu qui és titular dels drets d’explotació sobre el software o app. Si ets proveïdor assegura’t que el client respon de la titularitat dels materials que aporta (fotos, textos, logos) i si ets client assegura’t que el desenvolupador té els drets sobre el que desenvolupa. Definiu qui és el titular del codi font i recordeu que en matèria de propietat intel·lectual qualsevol cessió de drets, ha de ser expressa.
4. I si tot va malament? Si ets client (encara que siguis empresa) i faràs un ús particular del software, sempre pots demandar al teu domicili (qualsevol clàusula contrària en el contracte de software, és nul·la) i si ets empresari i vas a comercialitzar amb el software, hauràs de demandar al desenvolupador al seu domicili (això és negociable en el contracte).
Un contracte de software a temps, quan la relació entre client i desenvolupador és fluïda pot, per tant, estalviar un munt de diners.
Si tens dubtes sobre aquest o qualsevol altra tema, no dubtis en contactar-nos!