Deepfake i la protecció de dades
En els darrers dies comencem a tenir consultes sobre un nou fenomen tecnològic conegut com a deepfake en que a través de tècniques d’Intel·ligència Artificial, s’alteren vídeos per simular que les persones qui hi apareixen son diferents de les que originàriament hi sortien o en que es posen paraules en vídeos de persones que aquests no han pronunciat mai. A mesura que la tecnologia es desenvolupa, resulta cada com més complicat endevinar si ens trobem davant un vídeo real o no.
No cal dir que aquesta tecnologia pot suposar un risc més de divulgar imatges pròpies per internet ja que qualsevol, ens podria fer dir coses que no hem dit mai o simplement agafar la nostra imatge per “incrustar-la” en situacions gravades que mai hem viscut en realitat.
Què cal fer per protegir-se del fenomen Deepfake?
Com sempre, cal recordar que tenir fotografies o vídeos penjats a Internet, accessibles per tothom, és de per si, un risc i aquest es multiplica pel fet que és quasi impossible saber si un tercer n’està fent un ús. Estem allunyats de solucions reals per saber quin ús es fa de la nostra imatge, però una opció en un futur més o menys proper, és que puguem trackejar l’ús que es fa de les nostres imatges a internet, més enllà del clàssic tag (potser tecnologies de blockchain?).
Fins que això no arriba, hi ha algunes solucions si detectem vídeos o imatges “nostres” en situacions compromeses que mai hem viscut (o inclús si les hem viscut i la nostra intimitat està en risc).
- Denúncia el vídeo o imatge a través dels canals interns de la xarxa social o lloc, on estigui publicat.
- L’Agència Espanyola de Protecció de Dades disposa des de fa un temps d’un canal prioritari per reportar vídeos o imatges de contingut sexual o violent.
- Si el vídeo o imatge atempta contra el teu honor o intimitat, recorda que això pot ser un delicte, pel que sempre pots acudir a presentar una denúncia davant la Policia.
El deepfake, doncs un altre repte i risc per la nostra privacitat i intimitat; hi estarem atents.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.