Skip to main content

Registre digital del control horari

Què és el control horari?

El control horari o control de presència és un sistema implementat per part de les empreses amb la finalitat de registrar el temps que els treballadors dediquen a les tasques laboral.

Per tant, és l’acció de comptabilitzar les hores que cada empleat ha treballat i com aquestes han estat repartides al llarg de la seva jornada.

Aquest registre inclou les hores que van des de l’inici a la finalització de la jornada, les hores extraordinàries i qualsevol descans o interrupció que pugui haver durant el dia.  

El control horari dels treballadors és obligatori des del 12 de maig del 2019, data en la qual va entrar en vigor el Real Decreto-Ley 8/2019, de 8 de març  i es va reflectir a l’article 34.9 de l’Estatut dels Treballadors:

“L’empresa garantirà el registre de jornada, que haurà d’incloure l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de treball de cada persona treballadora, sens perjudici de la flexibilitat horària que s’estableix en aquest article”.

Quin és l’objectiu de registrar la jornada laboral?

 Amb el control horari es busca assegurar el compliment dels horaris laborals i, al mateix temps, evitar abusos i fraus en relació amb el registre de les hores extraordinàries.

Quines novetats comportarà la nova llei?

El gran canvi que introduirà la nova llei és la obligatorietat de què el control horari sigui exclusivament digital, eliminant la possibilitat de fer servir els registres en paper.

Aquesta mesura busca millorar la transparència i precisió del registre horari.

Per altra banda, també permetrà que la Inspecció de Treball pugui accedir a les dades del fitxatge dels treballadors de manera telemàtica; així, Treball tindrà accés remot i en directe als registres de control horari i s’agilitzaran les seves inspeccions.

Quan es començarà a aplicar la nova llei?

El passat 24 de juny es va debatre i analitzar l’esborrany de l’avantprojecte de llei.

Aquest avantprojecte estableix un període de sis mesos per aprovar el reglament que defineixi els aspectes legals i marqui les directius sobre com les empreses han d’implementar i gestionar el nou sistema de registre.

Per tant, a principis de l’any 2025 serà aplicable la nova normativa en matèria de control horari dels treballadors.

A quin tipus de treballadors se’ls ha d’aplicar el registre del control horari?

El control horari és d’aplicació per a tots els treballadors; independentment del tipus de contracte o càrrec dins l’empresa.

Quins treballadors estan exempts?

Els professionals exempts de complir amb aquesta llei es divideixen en tres grups:

  1. Les relaciones de caràcter especial, recollides a l’article 2 de l’Estatut dels Treballadors:
  2. El personal d’alta direcció.
  3. Les treballadores domèstiques.
  4. Els condemnats en les institucions penitenciàries.
  5. Els esportistes professionals.
  6. Els artistes en espectacles públics.
  7. Els empleats amb discapacitat de centres especials de treball.
  8. Els advocats que treballen a despatxos (individuals o col·lectius).
  9. Qualsevol altre tipus de feina que sigui expressament declarada com a relació de caràcter especial per una llei.
  • Els treballadors amb un règim específic sobre el registre de la jornada; per exemple: els empleats a temps parcial, que ja tenien la obligació de registrar la seva jornada diària i lliurar una còpia a l’empresa amb el resum mensual.
  • Els treballadors autònoms i associats a cooperatives.

Com es podrà fitxar?

La nova llei obliga a què el fitxatge sigui digital i, per tant, les empreses han de comptar amb algun software que permeti registrar les entrades i sortides dels treballadors i ho emmagatzemi de manera informàtica.

Els sistemes de fitxatge han de complir amb una sèrie de requisits:

  • Automatització: Els sistemes han de registrar automàticament les hores d’inici i final de la jornada; per tal d’evitar les errades i les manipulacions.
  • Accessibilitat: Els registres han de ser accessibles en temps real per a treballadors, representants, Inspecció de Treball i Seguretat Social.
  • Seguretat i conservació de dades: Les dades han d’estar protegides contra alteracions, pèrdues i conservar-se durant, al menys, quatre anys.
  • Generació d’informes: Els sistemes han de permetre la generació ràpida i precisa d’informes detallats sobre les hores treballades i qualsevol altra informació rellevant.

A continuació, apuntem un seguit de mètodes vàlids per fitxar digitalment:

  • Aplicacions de control horari per al telèfon mòbil i/o l’ordinador.
  • Màquines amb sistemes RFID o QR.
  • Registre de TAGs des del mòbil.
  • Enllaços web.

Solament s’admetran els mètodes de control horari digital; no són vàlids sistemes no digitals (paper) o altres que sent digitals vulnerin algun dret, per exemple:

  • Sistemes biomètrics: Fan servir característiques físiques úniques dels treballadors com són l’empremta dactilar, lector de mà o, fins i tot, el reconeixement facial.

Aquests sistemes són una mesura molt invasiva i desproporcionada que posen en risc els drets i les llibertats dels treballadors (donat el valor que les dades biomètriques tenen al mercat negre).

Sancions per incompliment de la nova llei

L’incompliment de la nova llei de control horari pot suposar sancions per a les empreses i, com a novetat, també per als treballadors.

Estem parlant de què les multes, en funció de la gravetat de la infracció, poden oscil·lar entre els 1.000 euros i els 10.000 euros per treballador.

Implicacions en matèria de protecció de dades

La implementació de la nova normativa sobre el control horari dels treballadors, pel que fa a la protecció de dades, suposa que les empreses hagin de:

  • Informar als treballadors sobre el nou sistema de registre horari.
  • Actualitzar el Registre d’Activitats del Tractament (RAT): document del qual vam parlar en aquest post
  • Signar contractes de tractament de dades amb l’empresa que gestioni el software.

Autora: Sandra Santiago, Advocada.

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres!


    Informació sobre protecció de dades

    Denominació social
    LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
    Finalitat
    Prestar el servei.
    Enviament del Butlletí informatiu.
    Legitimització
    Compliment de la prestació de servei.
    Consentiment.
    Destinataris
    Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

    Drets
    Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

    Més informació
    Consulta la Política de Privacitat.