Skip to main content
transferència dades Estats Units Europa

Nou acord per la transferència de dades entre Estats Units i Europa

El passat 11 de juliol va ser un dia històric i molt important per al sector de la protecció de dades, ja que la Comissió Europea va adoptar la decisió d’adequació que permet la transferència de dades entre els Estats Units i Europa.

Transferència de dades entre els Estats Units i Europa: de què es tracta i què suposa?

Es tracta d’un acord bilateral que habilita la transferència de dades personals a proveïdors o entitats ubicades als Estats Units des d’Europa. Això significa que, a partir d’aquest moment, es considera que aquestes transferències de dades als EUA ja tenen un nivell de protecció equiparable a les que es realitzen entre estats membres de la Unió Europea, fet que suposa un gran pas per garantir la seguretat de les dades que circulen.

Amb aquest acord adoptat, es dona resposta i se soluciona algunes de les preocupacions plantejades pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i que van provocar la revocació d’antics acords, com el Privacy Shield, que explicarem posteriorment.

Aquestes preocupacions solucionades són:

  1. Limitació de l’accés a les dades per part dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units a allò “estrictament necessari i proporcionat”.
  2. L’habilitació de diverses vies de recurs per als ciutadans europeus en el cas que les seves dades siguin tractades indegudament per part d’empreses nord-americanes.

La tercera és la bona… o no.

És la tercera vegada que s’intenta implementar un marc legal entre els EUA i la UE, primer amb Safe Harbor i després amb el conegut Privacy Shield.

Semblava doncs que, a la tercera era la bona i que amb aquest acord es posava fi a una situació de provisionalitat existent des de fa 3 anys, quan el TJUE va anul·lar el ja mencionat Privacy Shield, tombat per “no oferir la suficient garantia de protecció d’acord amb la regulació de la Unió Europea”, en gran part pel fet que, als Estats Units, no hi existeix una llei federal que reguli la gestió de les dades, i això fa que els serveis d’intel·ligència estatunidencs (com la CIA, el FBI o l’Agència de Seguretat Nacional) puguin revisar-les quan ho considerin adequat per a casos de seguretat nacional, fet que aquí a Europa està prohibit.

Ara bé, Noyb, una organització dirigida per l’austríac Max Schrems que lluita per al dret a la privacitat de les persones i que ja va aconseguir portar al tribunal i tombar les dues resolucions anteriors, anuncia que tornarà a enviar aquest acord al tribunal en “uns pocs mesos” perquè consideren que “és una còpia del Privacy Shield i que hi ha pocs canvis, sobretot en la legislació americana”.

Caldrà seguir doncs la probable futura demanda entregada al TJUE i a la posterior decisió del Tribunal Europeu. Continuarem atents a aquest procés judicial per si per fi, i tal com diu el refrany, la tercera és la bona.

Si necessites més informació sobre aquest o un altre tema, no dubtis en contactar-nos!


    Informació sobre protecció de dades

    Denominació social
    LEGAL IT GLOBAL 2017, SLP
    Finalitat
    Prestar el servei.
    Enviament del Boletí informatiu.
    Legitimització
    Compliment de la prestació de servei.
    Consentiment.
    Destinataris
    Les teves dades no seran compartides amb cap tercer, excepte aquells proveïdors de serveis amb els que disposem d’un contracte de serveis vigent.

    Drets
    Pots accedir, rectificar o suprimir les dades, així com exercir els drets que s’esmenten en la nostra Política de Privacitat.

    Més informació
    Consulta la Política de Privacitat.